En faktor som påverkar vårt klimatavtryck är hur mycket energi som går åt i vår egna produktion. Det är stora maskiner och flera moment som krävs för tillverkning av choklad. Så som priset på energi utvecklats det senaste året (särskilt här i södra Sverige) är det dessutom en överlevnadsfråga för en liten chokladfabrik. Vi tittar löpande på åtgärder som kan sättas in för att effektivisera produktionen och just nu sker flera stora förbättringar på det här området. Dels har vi hittat ett sätt att återanvända den överskottsvärme som concharna genererar till att värma upp våra lokaler (den tiden på året när det är aktuellt). Och dels har vi nu äntligen påbörjat installationen av solpaneler, så i vår kommer vi kunna leverera ”solenergi-baserad choklad” . Solenergin kommer inte räcka till hela vårt behov så det blir en del i energimixen, men det känns såklart väldigt bra att ta ett första steg. Transporter är en knepig del när det kommer till choklad. Våra leveranser till kunder kan och ska bli fossilfria inom de närmaste åren, här har vi en dialog med våra speditörer och senast 2025 ska det målet kunna bockas av. Kakao och andra råvaror är svårare eftersom det ofta skeppas med stora fraktfartyg. En möjlig lösning vi tittar på är att klimatkompensera för den del som ligger utom vår kontroll, det finns initiativ inom det här området som är intressanta och om och när vi landat det återkommer vi i frågan.
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!