Fika är ju

Fika är ju

Mar 21, 2023Shopify API

Fika är ju inte något märkligt eller himlastormande här i Sverige, men det är å andra sidan inte demokrati, dialog eller jämställdhet heller.
I dessa tider när vi ska försöka förmå Turkiet att förstå att det är domstolar och inte politiker som avgör vem som begått ett brott eller ska utlämnas kan det vara kul att minnas att första gången en svensk bjöds på kaffe var i Konstantinopel 1657.
Kung Karl X Gustav hade skickat sin diplomat för att förhandla med Sultanen och drygt 25 år senare dök så kaffe upp i Sverige för första gången. ☕️
Mycket kaffe har hunnit intas sedan dess, vi sägs ju faktiskt dricka mest kaffe i världen. Och traditionen att ta en fika på arbetsplatser bidrog till att alla (VD, fabriksarbetare, sekreterare, tjänstemän osv) samlades och tros ha gjort Sverige gott genom att minska hierarkier.
Idag när vi exporterar choklad till Japan tycker de det är lite spännande med vår fikakultur och om vi inte redan hade den skulle vi nog tycka detsamma.
Därför säger vi Leve Fikat!
Och glöm inte att ägna Sultan Mehmed IV en tanke för utan hans kafferep hade vi kanske inte haft något eftermiddagsfika.

More articles

Kommentarer (0)

Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!

Lämna en kommentar

Vänligen notera: Kommentarer måste godkännas innan de visas.