Så var det till slut dags för säsongens sista Makers: det här är Ronnie Dyhr-Nielsen och han äger och driver Swenströmskas Stenugnsbageri tillsammans med sin bättre hälft Lotta. Redan året efter övertagandet (2019) prisades Swenströmskas med en plats bland prominenta White Guides bästa caféer i landet. Att Lottas danska rötter kan spåras i sortimentet avslöjas i recensionen som uppskattande noterar att danska farinfyllda bullar (brunsviger) finns i sortimentet. Året därpå får Dyhr-Nielsens pris som årets nyföretagare i Karlstad och då skrivs det bl a att man jobbar hållbart, nytänkande och med ”total dedikation”. Tänk så kul för alla som bor eller gästar Karlstad med omnejd att ha ett så fint hantverksbageri i sin omgivning! Ronnie och Lotta med personal gör allt från grunden oavsett om vi talar glass, smörgåsar, praliner, bröd eller bröllopstårtor. Ronnie är utbildad konditor och bagare med 20 års erfarenhet och inriktningen är, likt många andra bland våra Makers, surdeg, stenugnsbakat och en preferens för ekologiskt och lokalt producerade råvaror. Det är en sådan ynnest för oss alla att hantverket hittat tillbaka och att fler och fler orter berikas med skickliga egenföretagare som kan förse oss med kvalitetsbröd och desserter gjorda från grunden. Men, det är inget som kan tas för givet, vi måste ta vara på dem och visa vår uppskattning genom att faktiskt handla de där bullarna, semlorna eller tårtan, trots att det finns billigare alternativ i frysdisken. Rösta med plånboken, ingen förväntar sig att du ska spendera halva matkassan på det lokala konditoriet, men passa på när det ändå är läge att uppgradera frukosten, fikat eller efterrätten och unna dig kvalitet. Det är så vi får behålla dessa vattenhål, och visst är det SÅ mycket roligare att ha ett lokalt White Guide-bageri än något anonymt och opersonligt kedjecafé?
Kommentarer (0)
Det finns inga kommentarer till artikeln. Var först med att kommentera!